Vysokou kvalitu za málo peněz? Tak to je opravdu jen sen.

Kdo z nás by nechtěl všechno, co pořizuje, v co možná nejvyšší kvalitě a za co možná nejmenší cenu?

Hodně muziky za málo peněz se nadarmo nepoužívá, když naše požadavky nekorespondují s tím, kolik jsme ochotni zaplatit.


Díky řetězcům a jejich manažerům je český obchod s potravinami na hodně mizerné úrovni (cena určuje kvalitu). Na jednu stranu jezdí někteří do Německa, protože tam je to lepší, ikdyž zrovna nákup v německém supermarketu je velmi podobný tomu našemu. Nedávno jsme shlédli německou reportáž o malinkátém řezníkovi, který nevyrobí salám tak, aby mohl konkurovat stejnému salámu v supermarketu.

Všude kolem nás jsou tzv. ultraprůmyslové potraviny, chemie, chemie a chemie. Co na tom, že jsou to zpěněné kůže a separáty, hlavně když se to obarví a ochutí tak, že to lidem bude chutnat.

 

A abychom nebyli zaujatí jen vůči velkým supermarketům, je potřeba zmínit i klasická řeznictví. I tam již dorazil nový byznysový model - náhražky místo masa. Proto je důležité číst si podíly masa v jednotlivých výrobcích. Např. Lahůdkový párek podle názvu by měl být opravdovou lahůdkou. Bohužel podle normy musí obsahovat min. 40 % masa. A to je docela málo, když se jedná o uzeninu!!! Buďme obezřetní a dívejme se na složení, jen tak donutíme řezníky dávat do výrobků maso namísto rostlinných bílkovin, vláknin atd. A především - chemie! Čím víc řezník používá náhražky, tím víc musí dát chemie, aby to drželo pohromadě, mělo pěknou barvu, chuť a konzistenci.

Inu, hodně masa za málo peněz není možné. Alespoň ne od oficiálního malovýrobce, protože cena výrobku je složená z tolika částí, že v ní musí být zohledněno všechno, aby výrobce mohl vůbec fungovat.



Výše zmíněné ultraprůmyslové potraviny válcují všechno. A uvidíme jestli také zválcují naše zdraví. Čas ukáže.

 

Šprincovi z Pochvalova